Avskaffa den traditionella fordonsskatten.
Fordonsskatten är enligt mig en ganska olustig företeelse.
För er som inte vet vad den innebär så kommer här en liten förklaring, ni andra kan hoppa över nästa stycke:
Fordonsskatten skall betalas av alla bilar, motorcyklar och några andra motorfordon för att få begagna Sveriges allmäna vägnät. Det staten får in av fordonsskatten skall alltså gå till att underhålla och bygga vägar med mera. Hur dyr fordonsskatten är beror på lite olika saker som fordonets vikt och motorstyrka m.m Den är oftast på 1500-4000 kr beroende på bilmodell.
Jag tycker att det är orättvist att man betalar en klumpsumma för att få köra sin bil på vägen oavsett om man kör mycket eller lite. Om man har en tuff sportbil, så blir fordonsskatten ganska hög men och andra sidan så kanske man kör väldigt lite med bilen och alltså sliter lite på vägen. En vanlig pendlarbil som kör kanske 3000 mil om året och alltså sliter på vägen mycket mer kostar kanske så lite som hälften av skatten för sportbilen som kanske körs 500 mil om året. Detta är helt klart orimligt.
Därför anser jag att man borde ta bort den nuvarande fordonsskatten och istället lägga den på drivmedlet. På så sätt får de som utnyttjar vägnätet mycket betala mycket och den om utnyttjar vägnätet lite betala mindre. En annan fördel med detta är att utländska bilar som vanligtvis inte skattar för att använda Sveriges vägnät får betala för det dom kör i Sverige. Det blir också omöjligt att smita från fordonsskatten.
Enligt mina något vaga uträkningar har jag kommit fram till att man borde lägga på cirka 1-2 kronor på bensinen och något mer på diseln för att det ska bli lika mycket fordonsskatt som innan. Ingen större skillnad för konsumenten alltså, förutom att man slipper klumpsumman och att betala för en bil man inte kör så mycket. Staten däremot borde faktiskt få in mer pengar med tanke på de utländska bilarna med mera.
Allt för idag. Brott och straff-inlägget kommer nästa gång istället.
/Mikael
Miljön - Dags att bli realistiska!
Hej, ledsen för att det tagit några dagar sedan sist, jag har lite dålig tillgång till internet just nu. Skriver på min laptop och slänger upp när jag har tillgång till internet.
Till saken:
Miljön är ett hett ämne att debattera just och det är helt korrekt tycker jag. Den är extremt viktig för våran framtid och det är självklart att det måste göras något. Däremot så är det ofta helt fel saker som diskuteras medans viktigare saker ofta hamnar i skymundan och framför allt så är många argument lika ohållbara som våran nuvarande livsstil.
Jag har tänkt ta upp två saker som jag reagerat på det senaste:
1. Kärnkraften.
Kärnkraften är bland det mest omdebatterade som finns när det gäller energiförsörjning. Miljömupparnas(inget ont i att vara det dock, jag är själv ganska miljömuppig) argument handlar ofta om att det är stort motstånd hos sveriges befolkning samt att det borde satsas på förnyelsebar energi, t.ex vindkraft.
Problemet med det första argumentet är att Sveriges befolkning i allmänhet inte har en susning om vad kärnkraft är, hur det funkar och hur farligt det är. Det enda som poppar upp i folks huvuden är tjernobyl och kanske atombomber(och tillhörande terrorism då såklart). Det är klart att folk inte vill ha kärnkraft då. Alla är rädda för det dom inte känner till.
Samtidigt hamnar det i skymundan att vattenkraft äger flera kolkraftverk i tyskland sóm skickar el till Sverige när det blir dåligt här, och att en oroväckande stor del av Sveriges elproduktion kommer från olja och kol, enligt vattenfalls hemsida totalt 4%, idag ligger vindkraften på under 1%. Satsa då hellre på att få vind och vågkraft att ta över efter olja och kol. Det är bra mycket viktigare än att ta bort kärnkraften.
Det andra argumentet med vindkraft istället för kärnkraft är i mina ögon helt absurdt. Någon räknade ut att för att vindkraft skulle kunna ta över efter kärnkraft skulle vi vara tvungna att sätta upp tre rader vindkraftverk längs hela sveriges kust. Det är totalt omöjligt, det måste vem som helst inse. Nu är det ingen som föreslår att man sätter upp vindkraftverken vid just kusten, men om man tänker efter lite så står det klart att det skulle krävas så mycket råmaterial och landyta för att vindkraften ska kunna ta över efter kärnkraften att det är helt enkelt omöjligt.
Självklart vill jag se en utbyggnad av vindkraft, och också vågkraft, solkraft osv. Men att säga att det ska överta kärnkraftens roll är dumt. Dessutom ger vind- och vågkraft en långt mycket mindre stabil elförsörjning iochmed att det faktiskt är vindstilla ibland, och då ger inte vindkraften någon el alls.
Sedan tycker jag fortfarande att vi hellre ska hitta en ersättare till olje- och kolkraften än kärnkraften. Själv tror jag att det finns mycket mer potential hos kärnkraften än det som utnyttjas nu. Det finns tekniker som bygger på att man använder redan användt kärnbränsle och kör igen och utvinner mer energi. Då skulle vårat energibehov vara täckt ganska lång tid framöver med tanke på att vi redan har en hel del färdigprocessat bärnsle på mellanförvaring. Jag vill se en satsning på kärnkraften, helt enkelt. Och det ska inte vara upp till gemene man att bestämma någonting han inte har någon aning om.
2. Bilindustrin – Sportbilar.
Det är också mycket snack om transportsektorn, och att biltrafiken är en stov miljöbov, och det är helt sant. Det går inte att undgå att inse detta. Däremot så tycker jag att många lägger fokus lite fel. En hel del gnäller på att sportbilar drar så mycket bränsle och kostar miljön mycket. Det folk däremot inte inser är att sportbilar inte körs lika mycket som vanliga bilar. Jag vågar påstå att de flesta sportbilarna tillbringar större delen av sin livstid i garaget och alltså inte drar någon bensin alls då. Det är bara att kolla på lite äldre sportbilar på blocket.se och jämnföra hur långt dom har gått med vanliga svensson bilar.
Dessutom så finns det så ofantligt få sportbilar jämnfört med standardbilar. Att gnälla på att sportbilar drar mycket bensin/släpper ut mycket koldioxid är helt enkelt löjligt. Visst gör dom det per kilometer, jämnfört med en vanlig bil, men sportbilar åker mycket färre kilometer under sin livstid.
Det vi istället borde satsa på att få bort är de gamla bilarna, speciellt de utan katalysator. Där har vi de riktiga miljöbovarna. Till exempel så drar en Volvo 740 från 80-90-talet inte långt ifrån vad en modern Ford mustang med V8 och 300 Hk gör.
Klart slut för denna gång. Nästa gång blir det några rader om antingen invandring eller brott och straff, har inte bestämt mig för vad än, men förhoppningsvis så tar det inte lika lång tid till nästa inlägg.
På återseende.
/Mikael Andersson
Lika bra att fortsätta.
Dagens lilla klagan kommer att försöka hållas lite mer koncist än den sensate. Jag blir väldigt imponerad om någon orkar igenom den texten, hehe.
Nåja, två delar iaf:
1. Radiotjänst.
Jag stör mig på hela den här tv-licensgrejen. Speciellt på att man måste betala den så fort man har en tv, även om man inte tittar på SVT. Hur svårt skulle det egentligen vara att göra om SVT så att dom fungerar som betalkanaler precis som alla andra kanaler? Så att om man inte vill ha SVT så slipper man betala för det bara för att man har en tv och kanske kollar på andra kanaler. Man skulle slippa en stor utgift iom att man slipper betala alla som ringer och terrar folk hela tiden. Radiolicensen är väl en annan sak, den blir svårare att kontrollera, men jag antar att av de 173 kronorna den totala avgiften kostar varje månad så går mer än hälften till tv-licensen. Så låt säga att 73 kronor går till radion, och 100 kr till tvn. Lägg in de här 73 kronorna i någon annan skatt istället så vi slipper allt drygande av radio-"Tjänst" i kiruna.
2. Cykelparkeringar
Uppsala är väl kanske en av de mest cykeltäta och cykelvänliga städer i hela sverige skulle jag tro. Det finns dock ett stort problem. Det är alldeles för få cykelparkeringar i den centralaste delen av uppsala, runt gågatan. Situationen är så att folk parkerar cyklar på vissa ställen där det är bekvämt att parkera dom och där dom inte står i vägen, även fast man inte får parkera där. Istället för att kommunen då ska sätta ut cykelställ där det är så tydligt att det behövs så ställer som istället upp skyltar där det står att man inte får parkera cykeln där, anställer folk att stå och säga åt folk att dom får parkera någon annanstans och sätta lappar på folks cyklar att dom inte ska stå där. Detta borde ju helt klart vara dyrare än att bara sätta ut cykelparkeringar där. Jag blir så trött på politiker. :
Peace out!
/Mikey-boy
Jaha, då var det dags igen.
Nu är det ändring på det dock, skolan är i princip slut, har en omtenta nu på tisdag men annars så är det "sommarlov" för min del.
Verkar dock inte som om jag får något sommarjobb i år tyvärr. Har sökt massor, minst 30 iaf. Har inte fått en enda intervju ens. Lite synd, jag vet att jag skulle kunna klara vilket av dom jobben som helst helt galant om jag bara får chansen. Men det är att komma dit som är problemet.
Det är mycket politiksnack på gång nu. Val i höst, israel mobbar gaza osv. Jag blir så trött på det, för alltid när det gäller politik så blir det sandlåde-nivå av allt ihop. VARENDA GÅNG! Jag blir så trött på det, helt enkelt.
Och sen det här ständiga ställningstagandet hela tiden... "Är du höger eller vänster?" "visst är attacken mot ship to gaza fruktansvärd!?" osv osv.
Angående hela den här ship to gaza grejen så är det lite jävla löjligt tycker jag...
Dealen som jag har uppfattat det är: Israel säger att dom inte får föra in saker till gaza, massa folk säger att det gör vi ändå, israel hindrar dom från att göra det, alla blir skitsura.
Mänskliga rättigheter, visst. Dom var utanför sitt territorialvatten, visst. Men KOMIGEN! Vad förväntar dom sig egentligen? Det här är inte mellanstadiet där dom "tuffa" killarna drar ett streck i sanden och säger att man inte får gå över men inget händer när man gör det. Åker man dit fast dom säger att man inte får så får dom faktiskt SKYLLA SIG SJÄLVA! Den som ger sig in i leken för faktiskt leken tåla som det heter. Vill man verkligen ha in grejer i gaza så får man väl leka hårdare då.
Sen så har vi den ständiga höger-vänsterkampen här i Sverige. Det är ju verkligen pajkastning... När man får höra "jag vill egentligen att vänsterblocket ska vinna men jag vill inte ha person X som statsminister så jag röstar blankt." från folk så undrar man ju hur mycket själva politiken spelar in. Man måste ju skilja på person och sak liksom.
Sen så är jag också trött på folks jiddrande om arbetsmarknaden och alla människors lika rätt till jobb och drägliga liv. Såg någon intervju med någon nationalekonom som tyckte att vi skulle göra arbetsklimatet hårdare och sänka lönerna för lågutbildade. Nu tycker jag att hans idéer var liiite väl hårda men ändå, det ligger något i det han säger. Skippar man LAS så skulle man kunna få ett mycket effektivare samhälle. Inför ständiga auditions på arbetsplatserna. Om någon annan klarar ditt jobb bättre så tar dom det. Hårt, men det är naturens lag. Folk blir så förslappade som det är nu. Det finns måånga som inte jobbar på jobbet.
Hellre se till att folk är drivna och effektiva och sänk arbetstiden till 6 timmar per dag(bibehållen lön såklart), inför dubbelskift på vissa ställen för att ytterligare höja effektiviteten och se till att göra sig av med folk som inte håller måttet så tror jag att vi får ett bättre samhälle för de som är drivna.
Men då kommer ju problemet med alla de som är handikappade, sjuka, korkade, lata och andra mer eller mindre arbetslösa. Ska inte dom också få ett drägligt liv osv? Mänskliga rättigheter osv? Jo, det förstås, men man kan faktiskt inte förvänta sig att få samma livsstandard som folk som arbetar hårt och drar längre strån till stacken.
Dock så tycker jag att man ska ha rätt till en slags lägsta standard, ungefär som det är idag. Men, och detta är ett stort MEN, det måste vara enklare att ta sig därifrån. Om jag förstått det rätt så får inte sjukskrivna idag studera fullt som dom vill, vilket är helt sjukt enligt mig. dom skulle ju helt klart kosta samhället mindre pengar i det långa loppet om dom fick chansen att utbilda sig till något dom klarar av än om dom bara får gå hemma och bli "stimulerade" på dag-center osv.
Sen så borde det vara mycket mer upp till var och en än det är nu. Just nu så känns det som om folk blir för slappa(inkl mig). Om man misslyckas med allt annat så kan man alltid leva ändå, det blir ett slags moment 22 i mitt huvud här faktiskt. För om folk ska få motivation så tror jag att det måste finnas en större piska, men ändå så ska man ju såklart kunna leva oavsett situation man hamnar i. Vad jag menar är att om det inte fanns något skyddsnät så skulle folk behöva tänka efter lite mer, göra smartare val för att inte ramla över kanten och ruttna bort i botten på ett dike...
Ärligt talat så stör det mig lite att se alla dessa hopplösa fall av alkoholister, knarkare, kriminella osv som jag vet har råkat gjort ett eller annat dåligt val här i livet och hamnat i en riktigt tråkig situation och nu mer eller mindre tvingas leva på samhället... Här är det såkallade skyddsnätet totalt kass faktiskt. Många hamnar i ensamma lägenheter med massa skulder så dom får inte plugga, ta lån eller ens äga något dyrare än 5000 kr för då tar kronofogden det.
Här är ytterligare ett stort moment 22 i min hjärna. För även om jag tycker synd om dom här människorna och tycker att dom borde få bättre(inte mer) hjälp så tvingas jag inse att dom faktiskt tynger ner vårat samhälle... Sorgligt jag vet, men tyvärr sant. Dock är regelverket som det är nu för folk som är långtidssjukskrivna, arbetslösa eller något annat helt fucked up...
När man tjänar mer på att inte jobba alls än att jobba deltid så är något fel. När man blivit sjuk av sitt arbete men inte får utbilda sig till ett annat yrke med samma ersättning som om man bara går hemma så är något fel. Jag tror att det här är en stor flaskhals. Även om folk vill ta sig upp ur sin situation(och vem vill inte det?) så går det helt enkelt inte. Detta borde regeringen ändra på, vilket leder mig in på nästa grej.
Att allting ska behöva ta så sjukt lång tid!
Det är verkligen löjligt hur vissa saker kan ta sådan stört lång tid egentligen. Föra över pengar från en bank till en annan, tar över natten. Varför egentligen? Det är dålig kundservice tycker jag. Det tar upp till 10 dagar för bussgods att sätta in pengar på ett plusgirokonto. Det tar upp till flera månader för statliga instutitioner att handlägga hyfsat enkla ärenden. Vad är egentligen problemet?! Det ska helt enkelt inte behöva ta så lång tid, det är orimligt att behöva vänta mer än en dag om man är på ruinens brant och behöver pengar från socialen eller liknande. Viss tid är ju såklart okey i vissa fall men ibland undrar man ju vad dom gör på vissa ställen.
Hmm, med ett annat arbetsklimat så kanske det vore effektivare även på statliga instutioner.
Jag antar att vi aldrig kommer att få veta.
Peace out. Micke