Avskaffa den traditionella fordonsskatten.

Fordonsskatten är enligt mig en ganska olustig företeelse.

 

För er som inte vet vad den innebär så kommer här en liten förklaring, ni andra kan hoppa över nästa stycke:

Fordonsskatten skall betalas av alla bilar, motorcyklar och några andra motorfordon för att få begagna Sveriges allmäna vägnät. Det staten får in av fordonsskatten skall alltså gå till att underhålla och bygga vägar med mera. Hur dyr fordonsskatten är beror på lite olika saker som fordonets vikt och motorstyrka m.m Den är oftast på 1500-4000 kr beroende på bilmodell.

 

Jag tycker att det är orättvist att man betalar en klumpsumma för att få köra sin bil på vägen oavsett om man kör mycket eller lite. Om man har en tuff sportbil, så blir fordonsskatten ganska hög men och andra sidan så kanske man kör väldigt lite med bilen och alltså sliter lite på vägen. En vanlig pendlarbil som kör kanske 3000 mil om året och alltså sliter på vägen mycket mer kostar kanske så lite som hälften av skatten för sportbilen som kanske körs 500 mil om året. Detta är helt klart orimligt.

 

Därför anser jag att man borde ta bort den nuvarande fordonsskatten och istället lägga den på drivmedlet. På så sätt får de som utnyttjar vägnätet mycket betala mycket och den om utnyttjar vägnätet lite betala mindre. En annan fördel med detta är att utländska bilar som vanligtvis inte skattar för att använda Sveriges vägnät får betala för det dom kör i Sverige. Det blir också omöjligt att smita från fordonsskatten.

 

Enligt mina något vaga uträkningar har jag kommit fram till att man borde lägga på cirka 1-2 kronor på bensinen och något mer på diseln för att det ska bli lika mycket fordonsskatt som innan. Ingen större skillnad för konsumenten alltså, förutom att man slipper klumpsumman och att betala för en bil man inte kör så mycket. Staten däremot borde faktiskt få in mer pengar med tanke på de utländska bilarna med mera.

 

Allt för idag. Brott och straff-inlägget kommer nästa gång istället.

/Mikael


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0