Miljöpartiet - Inte hela vägen fram...

Sedan den rödgröna röran splittrades har Mp gått åt rätt håll, men tyvärr är dem långt ifrån där dem borde bara.

Det här är partiet som lyckats få monopol på miljöpolitiken, kanske pga ett väl valt namn?
Det här är partiet som har goda intentioner men skrämmande ogenomtänkt politik.
Det här är partiet med ett(1) perspektiv, och det är miljöperspektivet.

Det här är ett enfrågeparti.

Härligt nog har dem iaf tagit fasta på den viktigaste frågan enligt mig, men deras brist på systemsyn leder tyvärr till ohållbara förslag.

Men var inte rädda, jag skall inte bara fördöma utan att förklara!

Jag skall ge er ett högst aktuellt exempel: Tåg!

Miljöpartiet vill satsa 100 miljarder på järnvägen i Sverige över 10 år. Det är jättebra(goda intentioner), jag håller med om att järnvägen bör satsas på.

Problemet är att 100 miljarder är mycket pengar, vi har inte så mycket över. Så hur vill Mp finansiera den här jättesatsningen då?

Jo, dels vill dem införa en kilometerskatt på lastbilar. Dem vill alltså beskatta att en lastbil körs, lika mycket oavsett om lastbilen kör på Diesel med extra rening och hybriddrift eller om lastbilen framdrivs av kattungar och rent kol. Åkarna har genom den skatten inget incitament att byta till en miljövänligare teknologi. Kasst!

Och dessutom vet vi nog alla vilka som får betala den här skattehöjningen, vi konsumenter såklart. Dessutom kan man fråga sig vilka varor det är som transporteras med nästan uteslutande lastbilstrafik. Svaret är såklart närproducerade och ekologiska varor, som (Mp) såklart tycker är bra och vill att vi ska köpa. Snacka om att skjuta sig i båda fötterna...

Km-skatten skall inbringa 45 av dessa 100 miljarder.

Resten då?

Ett lån... På 55 miljarder!

Kort sagt, man undrar ju om det är dessa människor som gör så att SMS-lånföretagen går runt.

Kommentarer
Postat av: Joakim Henberg

Jag håller med dig om att miljöfrågor har fått lite väl mycket fokus inom MP, men däremot är det inget enfrågeparti eller en politik utifrån ett perspektiv. Alla beslut som tas i MP tas utifrån tre perspektiv, 1. djur, natur och det ekologiska systemet, 2. världens folk och 3. kommande generationer. Och det finns många i partiet som jobbar med de andra frågorna, men som sagt, jag tycker miljön har fått lite stort fokus.



Anledningen till att det ses som att de har monopol på miljöpolitiken är att under väldigt många år och förvånansvärt även mycket idag är de i princip de enda dom driver miljöfrågor. De andra håller bara med, lovar saker och skriver det i sina valmanifest. Förslag inom miljöpolitik i Riksdagen kommer oftast från och drivs hårdast av just MP (om jag inte är helt ute och cyklar). Sedan sitter det en del ledamot från MP som inte driver miljöfrågor, men de är för få anser jag.



Problemen som du drar upp om km-skattningen är lättlösta problem (högre skatt på bensin jmf med diesel, skatta endast sträckor över ~1 mil). Men som mycket i politiken är det väldigt stelt, den stelheten delar de med samtliga partier i Riksdagen, även om jag ser MP som de minst stela. Hela Sverige är stelt och enligt mig är det det som missgynnar landet mest.



//Joakim

2011-10-07 @ 13:24:23
Postat av: Mikael Andersson

Ja, visst finns det människor inom Mp som jobbar med andra frågor än miljö, någonting annat vore konstigt eftersom dem nu faktiskt är väldigt många i partiet.



Däremot kan man dra paralleller till miljön på både punkt 2 och 3, vilket gör att i praktiken så blir det till 90% miljö i miljöpartiet. Detta leder i sin tur till att dem är bra på miljö-intentioner, men tack vare bristen på helhetssyn så blir det ofta pannkaka.



Angående att det är dem som driver miljöpolitiken hårdast har du tyvärr rätt i. Fast det tycker jag är bra egentligen, för då är det alltid någon som för fram miljötalan. Däremot hoppas jag att det kommer mer och mer från andra partier vilket jag tror att det gör snart. Partierna måste svara på väljarnas intresse för miljö.



Nej, de lösningar som du tog upp tror jag inte alls på. När man skall sätta upp skatter och regleringar så finns det en sak som måste genomsyra regleringen: Enkelhet och säkerhet. Ju mer regleringar och pet-grejer man lägger in, desto mer kryphål och krångel kommer detta innebära med ökade administrationskostnader och företag som går runt reglerna och istället inte betalar någonting.

2011-10-07 @ 13:34:08
Postat av: Torbjörn Zetterström

MP har väl för vana att hitta på verklighetsfrämmande förslag- goda intentioner till trots.

Bara att ihärdigt behålla det ohållbara förslaget om medborgarlöner borde diskvalifisera dom från Riksdagen.

Fast folk vet verkligen inte vad dom röstar på- ointresse?! Lyckades härförleden få en inbiten M väljare(av hävd och uppväxt) inse att han har röstat på ett Socialistiskt bidragsparti (M)med Islamister i utskotten- han blev rätt beklämd ☺

2011-10-07 @ 13:38:37
Postat av: Mikael Andersson

Tobbe, jag tror det handlar mycket om att dem har ett bra namn och folk vill ha bra miljöpolitik. Istället för att läsa på och sätta sig in i partiets politik och dess konsekvenser så tänker folk bara att "dem har nog koll på det där". Det tror jag iaf.

2011-10-07 @ 13:43:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0