Miljömakten är din!

När det kommer till miljön är det väldigt lätt att skjuta problemet ifrån sig.

”Det är staten/företagen som kan göra någonting ordentligt åt det, inte jag.”, tänker du kanske? Det kunde dock inte vara mer fel, eftersom statens/företagens handlingar speglar medborgarnas/konsumenternas handlingar. Just nu tänker jag fokusera på dig som konsument och företagens svar på dina köpvanor.

Ett företag som producerar en vara fungerar så att dem kollar upp vad konsumenterna tycker är viktigt. För det mesta handlar det om att produkten skall vara funktionell, billig och snygg, så företagen producerar produkter som är funktionella, snygga och billiga. Miljöaspekten är det få som tänker på så det blir nästan skit samma för företagen.

I takt med att konsumenterna blir mer och mer miljömedvetna kommer dock miljöaspekten att bli en viktigare del i hur företag marknadsför sig och hur de producerar produkter. Företagen följer konsumenternas vilja, inte tvärt om! Däremot måste det vara enkelt för oss att välja produkter som är miljövänligare än andra.

Därför anser jag att vi bör införa en slags miljödeklaration på alla varor, på samma sätt som alla matvaror har en innehållsdeklaration idag. Den skall sitta väl synlig på förpackningens utsida och berätta för dig hur mycket som släpptes ut när varan producerades och även var någonstans varan tillverkades så du kan se hur långt den har färdats. Man skulle också kunna tänka sig olika certifieringar eller så, men det är detaljfrågor.

En liknande sak gör man idag på bilar när men deklarerar CO2-utsläpp per kilometer. Samma sak vill jag ha för alla varor, fast på produktion. När det sedan blir enkelt för människor att välja varor efter hur miljövänliga dem är kommer miljövänliga företag att få en konkurrensfördel på riktigt.

När företagen inser att miljövänlighet helt plötsligt är en mätbar fördel som kunderna bryr sig om kommer utsläpp från produktion att minskas avsevärt!

Miljömakten är Din, använd den!


Kommentarer
Postat av: Nisse

Man kunde även tänka sig deklaration på material som använts, och härstamning, transporter osv, samt miljögifter som kommit ur detta. Typ att restprodukter vid plåttillverkning finns redovisade på en burk krossade tomater. Typ som "rökning dödar", fast som en morot istället för piska! För att tillverkaren ska få ta bort "rökning dödar"-motsvarigheten på tomatburken måste den minimera användningen av plåt! Dvs. inte vara av plåt! Win!

2011-10-10 @ 21:34:13
Postat av: Anton Bencze

Jag kan komma med klimat anläggningar syreproduktörer samt biologiska luft renare, men utan makt eller pengar kan man inte komma nån vart. HELA FUCKING SAMMHÄLLET MÅSTE SAMARBETA!!



Fri som en fågel!?

2012-02-25 @ 14:20:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0