Vindkraften - 4 nyanser av transparent

Idag har som vissa kanske sett tankesmedjan Timbro släppt en rapport om att konsumenterna måste betala för vindkraftsutbyggnaden.

Kort därefter sparkade miljörörelsen bakut, tror ingen blev förvånad över det heller.

Problemet som jag ser det är att ingen riktigt har rätt enligt mig, alla är dem väldigt onyanserade. Jag ska ge några synpunkter på det hela.

Vindkraftens pris:

Timbro säger att vindkraften är dyr, och det är sant, det är den faktiskt. Sen är frågan om den kostar 215 miljarder eller inte, men det är en mindre fråga tycker jag.

Miljörörelsen hävdar att vindkraften visst bär sig ekonomiskt, om man räknar in skatter, avgifter och elcert. Det stämmer också, men utan vindkraft hade vi inte behövt elcert, och elpriset hade varit billigare från början.

Miljörörelsen hävdar också att mer vindkraft sänker elpriset eftersom mer el på marknaden = mer tillgång och således lägre pris. Det stämmer också, men man vill ju använda den för att fasa ut kärnkraften och då är man tillbaka på ruta ett igen. Dessutom så är det ju så att de dagar som det blåser mycket skapas mycket el och priset sjunker och när det inte blåser kommer elpriset istället att skjuta i höjden. Faktum är alltså att elpriset kommer att fluktuera mycket mer än idag, alltså gå upp och ner över ett mycket större intervall.

Vindkraftens miljövinst:

Vindkraften ses som många som en av ovan given teknologi som kommer att lösa alla våra problem med miljön, som att den vore helt utan baksidor. Det är ju tyvärr fel. Till att börja med så kommer vi att behöva bygga mellan 3000-6000 vindkraftverk för att komma upp i 30 TWh per år. Detta kommer att innebära ett stort ingrepp i naturen, även om vi bygger dem till havs. Dessutom kommer alla dessa kraftverk att troligen ha generatorer med jortartsmetallen neodym i, som tas upp ur gruvor i Kina där man producerar stora mängder giftigt och radioaktivt avfall som man inte tar hand om så bra direkt. Detta eftersom neodym oftast hittas tillsammand med torium, som är radioaktivt. Alltså har neodymbrytning samma nackdelar som uranbrytning, tyvärr.


Det är därmed inte sagt att jag inte gillar vindkraft eller alternativa kraftkällor, däremot tycker jag att det är viktigt att man vågar kritisera alla sidor och ta in hela bilden.


Framför allt anser jag att det för naturens skulle finns vettigare saker att satsa stora mängder pengar än vindkraftsutbyggnad. Järnvägen och kollektivtrafiken t.ex. Transporter av gods och personer är det största hotet mot miljön idag vill jag påstå, och genom satsningar på järnväg kan vi bryta oljeberoendet. Prioritera det, istället för vindkraft!


Lite länkar:

Timbro(SVD) http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/mer-vindkraft-ger-dyrare-el_6583800.svd

Ekologistas(SVD) http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/siffrorna-for-vindkraft-stammer-inte_6587130.svd

Supermiljöbloggen http://www.supermiljobloggen.se/2011/10/timbros-bluffrapport-om-vindkraft.html

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0